Jak odżywiają się piłkarze? Zdrowy przepis na sukces

Nie od dziś wiadomo, że dieta ma kluczowe znaczenie w życiu każdego sportowca. Cały świat podziwia piłkarzy za ich szybkość i wytrzymałość. Aby osiągać jak najlepsze wyniki, na przygotowania do sportowych imprez poświęcają niezliczoną ilość godzin. Trenują we wszystkich możliwych warunkach atmosferycznych. Co jedzą, by odpowiednio odżywić ciało i ducha?

Przede wszystkim tłuste ryby

Ryby, szczególnie te tłuste, jak łosoś czy halibut, są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy. W diecie piłkarzy duże znaczenie ma tłuszcz Omega 3 – to on jest najbardziej skuteczny w redukowaniu stanów zapalnych w organizmie, sprzyjając odzyskaniu sił po ciężkim treningu. Ponadto spożywanie ryb redukuje stres, a także wzmacnia system immunologiczny, serce oraz stawy. Zawarte w rybach proteiny wspomagają regenerację mięśni.

Jagody na deser i awokado do sałatki

Jagody i awokado zaliczane są do tak zwanych superfoods, które w ostatnim czasie coraz bardziej zyskują na popularności. Badania dowodzą, że jagody zawierają antyoksydanty, które pomagają w regeneracji organizmu po treningu. Ponadto pozytywnie wpływają na zdrowie psychiczne, a także hamują wzrost komórek tłuszczowych. Awokado to z kolei doskonałe źródło błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Poza tym lista składników odżywczych, zawartych w tym zielonym owocu, jest nieskończona. Awokado wzbogaca dietę piłkarzy między innymi w witaminy: A, C, E, K, B5 oraz B6, a także kwas foliowy, potas czy żelazo.

A do popicia woda kokosowa

Woda kokosowa robi furorę w świecie gwiazd, w tym również piłkarzy. Jest smaczna i niskokaloryczna. Nie tylko nawadnia organizm, lecz także dostarcza mu mnóstwo cennych, a przy okazji łatwo przyswajalnych, witamin i minerałów.

Zastosowana dieta dla początkujących może zwiększyć Twoje wyniki sportowe.